2012. június 26., kedd

Carbonara


Hozzávalók:

- tészta kb. 250-300g
- szalonna (pancetta vagy valami hasonló, de semmiképp se vékonyra szeletelt bacon!)
- olívaolaj
- 3 tojás
- 3-4 kanál reszelt parmezánsajt (parmigiano reggiano, nekem ez a kedvencem)
- 1,5 kanál főzőtejszín
- só, bors

Elkészítés:

Megfőzzük a tésztát sós vízben, közben a szalonnát felvágjuk és egy kevés olajon megpirítjuk. Egy tálba beleütjük a három tojást és összekeverjük, majd hozzá adjuk a főzőtejszínt, végül pedig a parmezánsajtot. A tésztát leszűrjük és kicsit megfuttatjuk a szalonnás olajban aztán lehúzzuk a gázról és hozzákeverjük a tojásos sajtos keveréket, sózzuk borsozzuk és készen is van. 
Vigyázat, ha a tojásos masszát akkor öntjük rá a tésztára mikor még a gázon van, akkor a tojás ki fog csapódni a hőtől és nem lesz finom krémes állagú az étel.

2012. június 24., vasárnap

Borssó Bistro






Menü:

Bodzás limonádé
Marinált zöldségek
Lazac és garnélarák zöldségekkel

Hely:

A bisztró kellemes helyen egy csenden utcában található, a Kálvin tér szomszédságában. Az étterem kívül belül nem egy nagy különlegesség, de nem is mondanám feltétlenül rossznak. A felszolgálás nagyon kedves és gyors volt. Régóta nézegettem magamnak ezt a helyet, mert szimpatikusnak tűnt.

Ételek:

A felszolgált ételek finomak voltak, nem volt gond velük, bár a fogások mérete nem volt kielégítő, ugyanis kicsivel több ételre számítottam a tányéron az árakat nézegetve. Őszintén szólva kicsit többre számítottam volna mennyiségben és ízben is, mint mondtam abszolút nem volt semmi gond az ételekkel, de egy kicsit minden téren kevésnek éreztem ezt az ebédet. A limonádé sajnos itt sem volt túl jó, egyszerűen túl édes volt, kénytelen voltam még egy szénsavas vízzel enyhíteni az igencsak markáns ízén.

Árak:

Drágának találtam rögtön az étlapot, de mikor kihozták az ételeket már egyértelmű volt, hogy ez a hely kissé túl van árazva. A városban ennél sokkal olcsóban lehet, jobb és különlegesebb ételek enni. Ez az ebéd nem győzött meg arról, hogy ide még egyszer el kéne látogatnom.

Értékelés:

    

2012. június 18., hétfő

Első (túró)szuflé


Hozzávalók:

5 dkg túró
- 2 db tojás
- 1,5-2 ek cukor
- 1 kk citromlé
- 1 egész citrom héja
- 2 ek tejföl
- 1 ek liszt
- egy csipet só
- kristálycukor a formák beszórásához
- vaj a formák kikenéséhez

Elkészítés:

A túrót egy tálba összetörjük, hozzáadjuk a cukrot, tejfölt és a lisztet. Belereszeljük a citrom héját és belefacsarjuk a citrom levét, ezután pedig a két tojás sárgáját hozzáadjuk. Miután a masszát jó alaposan összekevertük, a tojás fehérjéből egy csipetnyi sóval kemény habot verünk és óvatosan összekeverjük a túrós keverékkel. 
A formákat kivajazzuk és cukorral körbeszórjuk az oldalát, ezután a szufléformákat megtöltjük és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. A formákat egy tepsibe helyezzük és a tepsit a szufléformák feléig megtöltjük vízzel.

A recept: http://www.nosalty.hu/

2012. június 11., hétfő

Apple Pie & First Bruscetta


Hozzávalók:

Tészta
- 11 evőkanál liszt
- 1 tojás
- 3 evőkanál cukor
- 15 dkg vaj
- 1 csomag sütőpor
- fél csésze tej
Töltelék
- körülbelül 2 kg alma
- barna és fehér cukor és fahéj

Elkészítés:

Egy tálban összeállítjuk a pite tésztáját, addig keverjük és gyúrjuk amíg laza homogén masszát nem kapunk. Ezután a tésztát elfelezzük és két gömböt formálunk belőle és betesszük a hűtőbe pihenni még elkészítjük a pite töltelékét.
Az almákat meghámozzuk és lereszeljük. Miután ezzel készen vagyunk előszedjük a hűtőből a tésztát, kinyújtjuk a formának megfelelő nagyságra. A formát kivajazzuk és beletesszük a tésztát, aztán három rétegben megtöltjük az almával. A rétegek közé először barna cukrot és fahéjat szórunk, aztán fehér cukor és egy csomag vaníliás cukrot és végül a tetejére újra barna cukrot és fahéjat. Végül pedig a tészta másik felét is kinyújtjuk és lefedjük vele a pitét és az oldala mentén lezárjuk az ujjunk segítségével. A pite tetejét a képen látható módon, három helyen megvágjuk vagy megszurkáljuk, hogy a sütés közben keletkezett gőz távozni tudjon és ne ázzon el. 180-200 fokon sütjük, amíg a teteje arany barna nem kezd lenni. Tálalás előtt érdemes megvárni még kihűl, így szépen szeletelhető lesz és nem esik szét.


Hozzávalók:

- ciabatta kenyér
- olívaolaj
- paradicsom
- lilahagyma
- balzsamecet
- só, bors
mozzarella

Elkészítés:

A ciabattát felvágjuk és meglocsoljuk olívaolajjal. Sütőlapra helyezve minden szelet ciabattára halmozunk az ízesített hagymás, paradicsomos, balzsamecetes keverékből és a tetejére mozzarellát helyezünk. 180 fokon kb. 20 percig sütjük, még meg nem olvad a mozzarella és kissé meg nem pirul a ciabatta. Frissen őrölt borssal tálaljuk.

2012. június 9., szombat

Gourmet Fesztivál 2012




Menü:
Fokhagymás tigrisrák Ella burgonyával
Értékelés:
    



Menü:
"Gulyás" terrine
Értékelés:
    





Menü:
Kacsamell sárgarépás árpagyöngy rizottóval
Értékelés:
    




Menü:
Kacsasült káposztás cvekedlivel
Értékelés:
    




Menü:
Focaccia
Értékelés:
    



Menü:
Szardellás zöldbab főzelék, rántott csirkeosztriga, töpörtyű morzsa
Értékelés:
    




Értékelés:
    



Menü:
Kolbászos-tojásos-lecsós kenyérlángos
Értékelés:
    

Fauchon



Értékelés:

    

2012. június 5., kedd

Gerbeaud


Az első macaron élményem a Gerbeaud-nak köszönhetem, sajnos azóta se sikerült jobb macaront kóstolnom. A macaronok fantasztikusak voltak, klasszikus kinézet, tökéletes állag, kellemes ízek, se túl sok, se túl kevés.

A sütemények ellenben nem nyerték el a tetszésem, a macaronok után feltételeztem egy hasonló pozitív élményt, de ez elmaradt.

Értékelés:

    

2012. június 3., vasárnap

Sugar



Hely:

A felkapottság következő állomása a Sugar shop volt. Tény, hogy jó a koncepció és csalogató a shop, de a kóstolás kissé elvette a kedvem.

Ételek:

Már a héten, egyik este nagyon megkívántam a macaront, nem vagyok egyáltalán édesszájú, sőt nagyon ritkán eszek csokit, sütit és hasonlót, de néha még rám is rám tör, hogy most akkor kell valami édesség. A Sugárba már egy ideje terveztem, hogy elmegyek, ugyanis idén a születésnapi tortám innen lett rendelve, így kíváncsi voltam milyen kínálattal rendelkeznek még.

Először macaront az idei macaron világnap után kóstoltam, meglepetésképp kaptam egy doboz macaront és rögtön éreztem, hogy ez valami különleges finomság. Azóta ha nagy ritkán cukrászda környékére kerülök és bemegyek, mindig veszek néhány macaront kíváncsiságból, hogy tudjam hol kaphatóak a legjobbak. Eddig nálam a Gerbeaud vezet, macaron téren. Mivel nem vagyok az a vad édesszájú ember, nekem a Sugar-ban vásárolt sütik és macaronok egyszerűen túl édesek voltak. Egyszerűen to much, az a szintű édesség, ami már nekem túlzóan sok. A macaronokra visszatérve, nagyon rossz állaggal rendelkeztek, ahogy a kezembe kerültek, azonnal szétestek, nem voltam abszolút megelégedve. A választott sütik se győztek meg első körben, természetesen fogok még menni, mert a muffinokat mindenképp meg szeretném kóstolni, emellett még szemezgettem néhány dologgal ma, ami érdekesnek tűnt.

Árak:

Nem mondanám olcsónak, viszont van miből válogatni, egy édesszájú embernek ez maga lehet a paradicsom. A torták se olcsók, viszont azt, amit én kaptam a születésnapomra, nagyon finomnak találtam. Szerintem érdemes ide eljönni, mert kellemes alternatíva, ha az ember unja mondjuk a szokásos cukrászdákat és szeretne valami újdonságot kipróbálni. Sajnos a macaronjuk csalódás volt, legfőképp a rossz állag és a túlzott édesség miatt.

Értékelés:

    
Megkedveltem a Sugar Shop-ot a muffinok nagyon jók, kivül és belül is és ajándéknak is már többször adtam a barátaimnak, sajnos a minyonok nekem nem jöttek be, itt újra a szuper édes sugar ízvilág dominált, ami nekem egyszerűen túl sok.:)

Menza




Menü:

0. Limonádé
1. Fokhagymaleves, sajtos-tejfölös lángossal
2. "Mátrai" borzaska paradicsomsalátával

Hely:

No és végre sikerült a Menzát is teljesen letesztelni, ugyanis a télen volt már szerencsém egy kellemes reggelit eltölteni itt, de azóta nem sikerült visszatérnem. Az étterem Budapest egyik legfelkapottabb helyén található a Liszt Ferenc téren, ez az elhelyezkedés igencsak segíti az étterem sikerességét a véleményem szerint, ha nem itt lenne a Menza akkor talán nem is lenne ennyire közkedvelt és látogatott. Az étterem karakteres és kellemes kialakítású, nagy pozitívuma az árnyékos nagy kiülési lehetőség, adja magát, hogy az ember jó időben ki akar ülni. 

Ételek:

Először is a limonádét említeném meg, tudni kell rólam, hogy nagyon szeretem a limonádét és általában ezzel kísérem az étkezéseimet, ha eszek valahol. Elég kellemetlen indítás volt, mert szó szerint rossz volt, meg is lepődtem. Az ételek azonban mentették a helyzetet, szerencsére az egyik pincér, aki odajött az asztalunkhoz egy régi kedves ismerősöm volt, így rögtön kikértem a véleményét mit érdemes rendelni. A borzaskát ajánlotta nekem, de mivel éhes voltam kívántam még valami előételt, amire ő a fokhagymalevest ajánlotta. Szerencsére jól választottam az ételeket, mert tényleg finomak voltak, bár a fokhagymaleves kissé lapos ízvilággal rendelkezett, viszont a hozzá szervírozott minilángos nagyon rendben volt. A második fogásom is nagyon a helyén volt, mint a hús mint a burgonyás sajtos bunda. A kis ecetes, cukros öntetes paradicsomsaláta pedig teljesen kiegészített az egészet. 

Árak:

Talán inkább az elhelyezkedés és a felkapottság miatt, kissé drágának találom ezt az éttermet, ugyanis gasztronómiai szemszögből ez az étkezés nem volt egy kulináris ízutazás. Kicsit inkább a hétköznapi ízléshez lett igazítva az étterem kínálta. Ha kategorizálnom kéne, akkor talán a kellemes egyszeri ebéd megteszi, ha az embernek nincsenek nagy elvárásai és nem vágyik épp valami különlegesre. Összegezve megéri szerintem egyszer megnézni, de aki tapasztalt éttermi látogató az ne várjon túl sokat, nehogy csalódjon.

Értékelés: